Dieetkosten voedselallergie aftrekbaar

Dieetkosten voedselallergie aftrekbaar

29 maart, 2015 11:00

Voor 1 mei 2015 moet iedereen in Nederland belastingaangifte doen over het jaar 2014. Wist je dat je bij een voedselallergie of –intolerantie onder bepaalde voorwaarden je dieetkosten kan aftrekken als bijzondere ziektekosten?

Hoe werkt het?
De belastingaftrek bij voedselallergie of –intolerantie geldt niet voor alle allergieën en intoleranties. Alleen de diëten van de dieetlijst 2014 (glutenvrij, kippeneivrij, koemelkvrij, sojavrij, tarwevrij, lactosevrij en fructosevrij) zijn aftrekbaar. Je kunt een vast bedrag per dieet aftrekken en dat geldt per persoon in je gezin. Dus als ook een ander gezinslid een dieet volgt dat op de dieetlijst staat genoemd, is het bedrag dubbel aftrekbaar.

Is het de moeite waard?
Voor veel mensen met een voedselallergie of -intolerantie zal de belastingaftrek niet of nauwelijks schelen. Maar het kan de moeite waard zijn. Als je bijvoorbeeld meerdere gezinsleden met een voedselallergie hebt, of als je voor meerdere voedingsmiddelen allergisch bent. Helemaal als je ook andere ziektekosten hebt gemaakt, want voor het aftrekken van de dieetkosten geldt een drempel. Hoe meer andere kosten je gemaakt hebt, hoe sneller je de drempel overschrijdt.

Welk bedrag kun je aftrekken?
De vaste aftrekbare bedragen voor diëten in 2014:

Coeliakie (glutenvrij) € 1.100
Coeliakie (glutenvrij en lactosevrij) € 1.250
Fructose-intolerantie € 100
Koemelkvrij € 200
Sojavrij € 50
Kippeneivrij € 50
Lactosevrij € 200
Tarwevrij € 800
Tarwevrij in combinatie met kippeneivrij € 1.000
Koemelkvrij in combinatie met kippeneivrij € 250
Koemelkvrij in combinatie met sojavrij € 350
Koemelkvrij in combinatie met kippeneivrij en sojavrij € 400
Koemelkvrij in combinatie met kippeneivrij, sojavrij en tarwevrij € 1.100
Koemelkvrij in combinatie met glutenvrij € 1.200
Koemelkvrij in combinatie met glutenvrij en tarwevrij € 1.200

Tags: coeliakie fructose-intolerantie kippenei-allergie koemelkallergie lactose-intolerantie soja-allergie tarwe-allergie voedselallergie


Er zijn nog geen reacties.
Laat een reactie achter
 

Volg mij ook via:

FacebookTwitterPinterestInstagram

Over genieten zonder allergie

ProfilePic
Welkom! Op Genieten Zonder Allergie vind je eenvoudige recepten, fijne producten, leuke adresjes en tips voor een gezonde en allergievrije lifestyle. Inspiratie waar je blij van wordt!

Volg mij ook via facebook


Categorieën

Inspiratie Adresjes Leven met een voedselallergie Eivrij Fructosearm Glutenvrij Koemelkvrij Lactosevrij Notenvrij Pindavrij Sojavrij Tarwevrij Kerst Recepten Fructose-intolerantie Lactose-intolerantie Mama en kind Voeding Boeken Verzorgingsproducten Speelgoed

Aanmelden voor de nieuwsbrief