Lactosevrije producten

Lactosevrije producten

2 augustus, 2014 12:30

Er zijn steeds meer (plantaardige) producten verkrijgbaar die koemelk kunnen vervangen in recepten van bijvoorbeeld gebak, desserts en sauzen. Je kunt zelf vla, pap of pudding maken van kokosmelk, amandelmelk of rijstemelk. Hiermee kun je bijvoorbeeld ook pannenkoekenbeslag maken. Amandelmelk en rijstemelk zijn vaak gezoet met suiker, kies liever voor de ongezoete variant. De (room)boter in recepten kun je vervangen door (zelfgemaakte) ghee of kokosolie.

Brood
Aan brood wordt vaak melk toegevoegd om het deeg soepeler te maken en meer kleur en smaak te geven. Maar je kunt ook brood maken zonder melk, het zal dan alleen iets minder kleur hebben. Vervang de melk bijvoorbeeld door ongezoete amandel- of rijstemelk.

Gebak en koekjes
In gebak en koekjes heeft (room)boter een smeuïg effect, en het voegt smaak en kleur toe. De (room)boter is relatief makkelijk te vervangen door (zelfgemaakte) ghee of kokosolie. Het resultaat van gebak bereid met kokosolie is dat het minder romig smaakt. Maar daar raak je snel aan gewend.

Banketbakkersroom
In banketbakkersroom wordt ook melk verwerkt. Je kunt de melk vervangen door kokosmelk (geeft lichtjes een kokossmaak). Gebruik je amandelmelk of rijstemelk, dan wordt de smaak iets wateriger.

Zure room/crème fraiche
Crème fraiche of zure room kun je vervangen door kokosyoghurt.

Room
Kokosroom is een plantaardig alternatief voor room dat op dezelfde manier als kookroom gebruikt kan worden. Zowel in warme als koude gerechten. Kokos Cuisine (bijv. van Isola Bio) kun je ook gebruiken voor soepen en sauzen, en om mee te bakken.

Slagroom
Er zijn verschillende lactosevrije alternatieven voor slagroom op de markt. Zo is er rijstslagroom verkrijgbaar, maar je kunt ook heel eenvoudig zelf lactosevrije kokosslagroom maken door kokoscrème op te kloppen. Je gebak krijgt dan wel een beetje een kokossmaak.

IJs
In ijs wordt veel melk en slagroom gebruikt. Sorbetijs is vaak wel lactosevrij, maar bevat veel suiker. Wil je zelf lactosevrij ijs maken? Gebruik dan amandel-, rijste- of kokosmelk en/of kokosroom als alternatief. Gebruik je amandel- of rijstemelk, combineer dit dan met kokosroom voor een romige smaak.

Tags: lactose-intolerantie


Er zijn nog geen reacties.
Laat een reactie achter
 

Volg mij ook via:

FacebookTwitterPinterestInstagram

Over genieten zonder allergie

ProfilePic
Welkom! Op Genieten Zonder Allergie vind je eenvoudige recepten, fijne producten, leuke adresjes en tips voor een gezonde en allergievrije lifestyle. Inspiratie waar je blij van wordt!

Volg mij ook via facebook


Categorieën

Inspiratie Adresjes Leven met een voedselallergie Eivrij Fructosearm Glutenvrij Koemelkvrij Lactosevrij Notenvrij Pindavrij Sojavrij Tarwevrij Kerst Recepten Fructose-intolerantie Lactose-intolerantie Mama en kind Voeding Boeken Verzorgingsproducten Speelgoed

Aanmelden voor de nieuwsbrief