Review: Sterren van de hemel

Review: Sterren van de hemel

9 mei, 2015 08:00

Presentatie van het nieuwe kookboek

Vorige week mocht ik aanwezig zijn bij de presentatie van het nieuwe kookboek Sterren van de hemelvan Larisse van der Haar-Buijze in Wijnfort Jutphaas in Nieuwegein. Op het programma stond onder andere een korte kookworkshop ‘koken voor iedereen’ met gerechten uit het nieuwe kookboek en daarna mochten we samen proeven van enkele gerechten uit Sterren van de hemel. En uiteraard was er een presentatie van het boek.

Iedereen moet lekker kunnen eten
Larisse is specialist op het gebied van koken en eten met een voedselallergie. Haar grootste inspiratiebron is haar, inmiddels overleden, zoontje Daan. Hij had een wens: iedereen moet lekker kunnen eten, zelfs als zij ‘niets’ mogen vanwege een allergie. Daans wens is Larisse’s missie geworden. Met Sterren van de hemel wil Larisse laten zien dat je samen kunt genieten van lekker eten, ook als je niet alles mag eten. Want samen eten is heel belangrijk, het brengt gezelligheid, warmte en liefde.

Allergeenvrije recepten
Sterren van de hemel is gemaakt voor iedereen, maar met speciale aandacht voor mensen met een voedselallergie. Bij alle recepten is rekening gehouden met allergenen, de recepten zijn vrij van de meest voorkomende allergenen (o.a. gluten, eieren, pinda, soja, melk en noten). Het kookboek bevat recepten voor verschillende (basis)gerechten: eigen kruidenmensels maken, verschillende sauzen en dressings voor salades, soepen en recepten voor salades. Daarnaast bestaat het boek uit diverse ontbijtrecepten en lunchgerechten, bij dit laatste geeft Larisse vooral tips voor variaties op de bruine boterham. De keuze aan hoofdgerechten is royaal: van aziatisch tot comfortfood en van koken op openvuur tot koken op cederhout. Ook staan er enkele tussendoortjes, traktatie-ideeën en bakrecepten in voor speciale gelegenheden in, zoals een verjaardagstaart, kruidnoten voor Sinterklaas en oliebollen voor Oudjaarsdag.

Echt cheffen
‘Echt cheffen’ is een apart hoofdstuk in Sterren van de hemel, met recepten voor iedereen die iets restaurantwaardigs wil serveren. Dit kookboek kan dan ook gebruikt worden door chefs die gasten krijgen die niet alles kunnen eten vanwege een voedselallergie, en toch iets bijzonders willen voorzetten. De recepten in dit hoofdstuk spreken mij erg aan, bijvoorbeeld de carpaccio van courgette, spaghetti van courgette, paella, aspergerisotto en lamskoteletjes. Ook deelt Larisse een aantal nagerechten die er erg lekker uitzien, zoals bijvoorbeeld avocado-ijs en aardbeiensushi. Deze ga ik zeker eens proberen.

Inspirerend handboek
Sterren van de hemel is een ontzettend fijn handboek waar je op terug kan vallen voor inspiratie, maar ook handig als je iemand te gast krijgt met een voedselallergie. Het inspireert mij enorm om nog veel meer lekkere gerechten klaar te maken, en het laat zien dat er nog veel meer mogelijk is dan de dingen die ik tot nu toe heb gemaakt. Omdat Larisse rekening houdt met de meest voorkomende allergenen is het boek voor de meeste mensen met een voedselallergie geschikt. Waar ze geen rekening mee houdt is fructose. Ze gebruikt in enkele recepten groenten- en fruitsoorten die relatief veel fructose bevatten (zoals puntpaprika) en suiker en andere zoetmiddelen die fructose bevatten, maar voor dit laatste kun je wel gemakkelijk een fructosearme variant gebruiken. Zelf vind ik vooral de basisrecepten en hoofdgerechten erg fijn, en met name de gerechten uit het ‘Echt cheffen’-hoofdstuk. Het aantal bakrecepten is matig, maar de recepten die erin staan inspireren enorm. Larisse laat bijvoorbeeld zien hoe je zonder ei toch pannenkoeken en wafels kunt bakken. Net als haar recept voor satésaus zonder pinda’s, dus ook geschikt voor mensen met een pinda-allergie. Kortom, ik ben erg enthousiast over dit kookboek en kan het iedereen aanraden.

Tags: kookboek larisse-van-der-haar-buijze voedselallergie


Er zijn nog geen reacties.
Laat een reactie achter
 

Volg mij ook via:

FacebookTwitterPinterestInstagram

Over genieten zonder allergie

ProfilePic
Welkom! Op Genieten Zonder Allergie vind je eenvoudige recepten, fijne producten, leuke adresjes en tips voor een gezonde en allergievrije lifestyle. Inspiratie waar je blij van wordt!

Volg mij ook via facebook


Categorieën

Inspiratie Adresjes Leven met een voedselallergie Eivrij Fructosearm Glutenvrij Koemelkvrij Lactosevrij Notenvrij Pindavrij Sojavrij Tarwevrij Kerst Recepten Fructose-intolerantie Lactose-intolerantie Mama en kind Voeding Boeken Verzorgingsproducten Speelgoed

Aanmelden voor de nieuwsbrief