Wat is lactose-intolerantie?

Wat is lactose-intolerantie?

16 mei, 2014 19:00Ziek worden van lactose (melksuiker)
Mensen met een lactose-intolerantie worden ziek van lactose, een suiker die in (koe)melk en melkproducten zit. Lactose wordt daarom ook wel melksuiker genoemd. Om lactose te kunnen verdragen, is lactase nodig. Dit is een enzym dat in de dunne darmwand wordt aangemaakt. Bij mensen met een lactose-intolerantie maakt het lichaam geen of onvoldoende lactase aan. Hierdoor verteren de darmen de lactase in de voeding niet goed en ontstaan maag- en darmklachten.

Melk en melkbestanddelen vermijden
Mensen die een lactose-intolerantie hebben moeten de lactose in hun voeding beperken of volledig vermijden. Dit is afhankelijk van de mate waarin zij intolerant zijn. Wanneer bij een kleine hoeveelheid lactose in de voeding al klachten ontstaan, dan moeten niet alleen alle melkproducten, maar ook alle producten die melk of melkbestanddelen bevatten worden vermeden.

Lactose als vul- en zoetmiddel
Lactose zit niet alleen in melkproducten zoals melk en yoghurt, maar in heel veel producten waarin je het niet zou verwachten. Kant-en-klaar gerechten, soepen en sauzen, koekjes, taarten, bakmixen, chips en nog veel meer. Veel fabrikanten verwerken melk, melkpoeder of melkbestanddelen als goedkoop vulmiddel of zoetmiddel in hun producten. Dit maakt het hebben van een lactose-intolerantie  lastig.

Lactosevrije alternatieven
De laatste jaren komen er steeds meer lactosevrije producten op de markt. Voor veel koemelkproducten zijn plantaardige alternatieven verkrijgbaar. Hiermee kun je zelf lactosevrije lekkernijen maken. Op deze website deel ik recepten en tips om mensen met een lactose-intolerantie te inspireren om lactosevrij te genieten.Tags: lactase lactose lactose-intolerantie


Er zijn nog geen reacties.
Laat een reactie achter
 

Volg mij ook via:

FacebookTwitterPinterestInstagram

Over genieten zonder allergie

ProfilePic
Welkom! Op Genieten Zonder Allergie vind je eenvoudige recepten, fijne producten, leuke adresjes en tips voor een gezonde en allergievrije lifestyle. Inspiratie waar je blij van wordt!

Volg mij ook via facebook


Categorieën

Inspiratie Adresjes Leven met een voedselallergie Eivrij Fructosearm Glutenvrij Koemelkvrij Lactosevrij Notenvrij Pindavrij Sojavrij Tarwevrij Kerst Recepten Fructose-intolerantie Lactose-intolerantie Mama en kind Voeding Boeken Verzorgingsproducten Speelgoed

Aanmelden voor de nieuwsbrief