Zelf ghee maken

Zelf ghee maken

18 oktober, 2014 10:00

Ghee (‘geklaarde boter’) wordt al duizenden jaren in de Indiase keuken gebruikt. Je kunt het gebruiken in plaats van boter of olie voor bakken, braden en frituren. Ghee is verkrijgbaar in de natuurwinkel, maar het is best wel prijzig. Je kunt ook zelf ghee maken van (biologische) grasboter, dit is heel eenvoudig. Bij het verhitten van de boter stollen de eiwitbestanddelen, en die kun je dan eenvoudig verwijderen. Wat overblijft is het pure botervet. Ook de melksuiker (lactose) verdwijnt hierdoor uit de roomboter. Ghee is daarom geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie.


Ingrediënten:
1 pakje (ongezouten, biologische) grasboter (250 gram)

Bereiding:
Snij de boter in kleine blokjes en doe in een pan met een dikke bodem. Verwarm op laag vuur en laat de boter smelten. Na een enige tijd beginnen de melkbestanddelen zich van de rest van de boter te scheiden (wit schuim). Deze kun je met een lepel eraf scheppen. Na circa 15 minuten is de ghee goudkleurig en klaar. Zorg ervoor dat de boter niet verbrandt of bruin wordt. Haal de pan van het vuur en filter de ghee door een koffiefilter. Bewaar de ghee in een afgesloten glazen (jam)pot.

Allergenen:
Deze ghee is
– glutenvrij
– sojavrij
– eivrij
– lactosevrij
– pindavrij
– fructosearm
– tarwevrij
– notenvrij

Tags: ghee grasboter


Er zijn nog geen reacties.
Laat een reactie achter
 

Volg mij ook via:

FacebookTwitterPinterestInstagram

Over genieten zonder allergie

ProfilePic
Welkom! Op Genieten Zonder Allergie vind je eenvoudige recepten, fijne producten, leuke adresjes en tips voor een gezonde en allergievrije lifestyle. Inspiratie waar je blij van wordt!

Volg mij ook via facebook


Categorieën

Inspiratie Adresjes Leven met een voedselallergie Eivrij Fructosearm Glutenvrij Koemelkvrij Lactosevrij Notenvrij Pindavrij Sojavrij Tarwevrij Kerst Recepten Fructose-intolerantie Lactose-intolerantie Mama en kind Voeding Boeken Verzorgingsproducten Speelgoed

Aanmelden voor de nieuwsbrief